Olde English Bulldog

Over de Olde English Bulldog

De Olde English Bulldog (ook wel OEB, Old Type Bulldog of Old Engelse Bulldog genaamd) is een middelgroot Amerikaans hondenras. De Hond lijkt op de Engelse Bulldog maar is groter, leniger en gezonder.

Karakter

De hond is intelligent, moedig, loyaal en vriendelijk tegen de gezinsleden. De hond is doorgaans meer gericht op mensen dan op andere honden. Om deze reden is het van belang de hond goed te socialiseren met soortgenoten. Het is een zeer sterk en lenig ras. Hierom wordt gehoorzaamheidstraining aanbevolen. De oorspronkelijke agressie van het vechten is uit het ras gefokt,

Geschiedenis

Het ras is begin jaren 70 gefokt met als doel de kenmerken van de uitgestorven old engelse bulldog, die aan het begin van de negentiende eeuw dienst deed als stierenvechter in het verenigd koninkrijk,  zo dicht mogelijk te benaderen. Nadat het stierenvechten in 1835 werd verboden stierf het ras langzaam uit. er zijn diverse mensen geweest die allemaal hun eigen idee hadden over “de perfecte OEB” en dat heeft geleid tot diverse lijnen:

Leavitt  :
In 1971 starte David Leavitt in samenwerking met de universiteit van Ohio, U.S.A., een fokprogramma op om de originele Bulldog terug te fokken, de Leavittlijn bloedlijn met als resultaat een gespierde en atletische Bulldog, uit volgende rassen; 1/2 Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff en 1/6 Pittbulldog.

Hermes :
Mr. Miller en Mrs. Hermes vonden de Leavitt Bulldog niet hun perfecte OEB, zij hadden een wat zwaardere OEB voor ogen, dit resulteerde in een eigen bloedlijn namelijk de Hermes Bloedlijn, hun ideale OEB met als resultaat een kort geblokte,massieve en compacte bulldog. Zij gebruikten de Engelse Bulldog, Bullmastiff, Pittbull Terriër en de Bordeauxdog om hun ideale OEB te creëren.

Victorian :
In 1985 begonnen de heren Ken Mollet & Graham Woods uit Engeland met het terug fokken van hun ideale OEB, de Victorian Bloedlijn dit resulteerde in een zeer zware en massieve bulldog. Om het Victorian type te creëren zijn de Bullmastiff, Stafford, Engelse Bulldog en de Bordeauxdog gebruikt.

Renascence:
In 1990 starte Chadde JoliCoeur met het Renascence type met als doel een atletische, gespierde, compacte en energieke bulldog te fokken. Chadde gebruikte de volgende rassen om de Renascence te creëren : de Amerikaanse Bulldog, Hermes Bulldog, Engelse Bulldog, Bullmastiff en de Bandogge (kruising: Old Family Red Nosed Pittbull/Mastiff).

Alternative Bulldogs:
Eigenlijk zijn alle eerder genoemde lijnen met te weinig honden begonnen. Hierdoor is het moeilijk om een gezonde genenpoel te garanderen. Door deze diverse lijnen onderling weer met elkaar te kruisen is het mogelijk om een gezonde genenpoel op te zetten en dat komt de gezondheid van deze bulldogs zeker ten goede. Voor deze Bulldogs kunnen alle bovengenoemde lijnen in combinatie worden gebruikt.

Oorspronkelijk was dit ras net name in Amerika flink in opkomst, wat vooral komt door het vriendelijke karakter van de OEB. Inmiddels wint dit ras ook in Nederland aan populariteit en zijn er een handvol fokkers serieus bezig om dit ras te promoten.

Kenmerken

De algemene kenmerken zijn:
SBD
  1. Brede nek
  2. Brede borstkas
  3. Rechte voorpoten
  4. Kleine oren
  5. Korte en brede snuit

Gezondheid

De OEB is gezonder dan de meeste andere bulldog rassen. Omdat de snuit langer is en de neusgaten wat groter kan de hond bijvoorbeeld beter ademen dan de engelse bulldog. De hond heeft een uitstekend uithoudingsvermogen zonder dat het elke dag enorm veel beweging nodig heeft. Het ras is geschikt voor de meeste hondensporten, met name behendigheidstraining en treibbal scoren goed bij de OEB. Om de hond gezond te houden heeft het boven gemiddeld veel uitdaging nodig in de vorm van spelletjes, training of hersenwerk.